LYMFATERAPIA

Manuaalisella lymfaterapialla tehostetaan imusuonten toimintaa ja imunesteen virtausta. Imunestejärjestelmä toimii rinnakkain verenkiertojärjestelmän kanssa. Imunestejärjestelmän tehtävänä on kuljettaa takaisin verenkiertoon kaikki ne aineosat, mitä laskimojärjestelmä ei pysty kuljettamaan. Verenkierrolla ja toimivalla imunestekierrolla on tärkeä rooli kehon nestetasapainon ylläpysymisessä.

Turvotus syntyy kun tähän järjestelmään tulee epätasapaino ja nestettä alkaa kertyä kudokseen.

Syitä tähän tilanteeseen voivat olla

a)Imunestejärjestelmään kohdistunut ylikuorma. Esim. sydämen vajaatoiminta. Tällöin imunestekuorman määrä on liian suuri  imunestejärjestelmän kuljetuskykyyn.

b)Imunestejärjestelmä on vajaatoiminen tai vaurioitunut. Esim. vammojen tai leikkausten jälkeen  imusuonet/imusolmukkeet ovat vaurioituneet.

Oma kokemukseni erilaisten tapaturmien ja leikkausten jälkeen välittömästi annetusta lymfahoidosta on hyvä. Esim. rannemurtumien tai käsileikkausten  jälkeen varhain aloitettu lymfahoito vähentää turvotusta ja kipua ongelma-alueella. Turvotuksen ja kivun helpottumisen myötä nivelen mobilisointi ja aktiivinen liikehoito on helpompi aloittaa.

Turvotuksen hoitoon liittyvät oleellisesti myös kompressiotuotteet, kuten esim.  käden painehansikas tai alaraajoissa lääkinnällinen hoitosukka.